DSC08721kopie.jpg

Junioren

Senioren

Agenda

Nog geen agenda punten.

FAQ - Veelgestelde vragen

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie

 

 De basis  Aantal vragen: 6
 Opzeggen lidmaatschap  Aantal vragen: 1
 Teams  Aantal vragen: 7
 Trainingen  Aantal vragen: 8
 Wedstrijden  Aantal vragen: 5
 ZHC algemeen  Aantal vragen: 2

 

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]

Wedstrijden
Afgelastingen? 
Regen is geen reden tot afgelasting. Maar soms zijn de stortbuien zo hevig dat de scheidsrechter de wedstrijd moet stilleggen. Sneeuw of hagel op de velden of bevroren velden zijn wel redenen om niet te spelen. Ook kan er bij zeer hevige storm en onweer tot afgelasting besloten worden. ZHC informeert je hierover via de website, een pushbericht in de ZHC/Lisa app en/of via de coach.
 
Geen geplande wedstrijd (kunnen) spelen? 
€75 boete en min 3 punten als je een wedstrijd speelt NA de geplande datum!

De regels van de KNHB zijn helder en worden sinds een tijdje zeer streng gevolgd. Als je als team, doordat je bv. te weinig spelers hebt, niet kan spelen OP de geplande datum mag je in overleg met de wedstrijdsecretaris van ZHC en de tegenpartij de wedstrijd altijd VOOR de geplande datum spelen.

Wil je de wedstrijd NA de geplande datum spelen dan krijgt ZHC een boete van minimaal €75 en worden er 3 wedstrijdpunten in mindering gebracht! Of de tegenpartij akkoord is of niet is hierbij niet belangrijk. Bij late of herhaalde afmeldingen kan de boete door de KNHB verhoogd worden tot €250. ZHC berekent boetes door aan het betreffende team.

Verzoeken aan het andere team om op een ander tijdstip te spelen zijn meestal niet succesvol. Reken erop dat het niet kan. Zorg dus dat je als speler al je te spelen wedstrijden in je agenda blokt en aanwezig bent. Kun je een keer echt niet, geef dit dan ruim van tevoren aan je coach door. Neem als coach altijd zo snel mogelijk contact op met het wedstrijdsecretariaat.

Volgens de spelregels moet je voor een elftal minimaal 8 speler hebben om te mogen spelen.
 
Invallers lenen van een ander team? 
Je kunt niet zomaar invallen bij een ander team. Daar zijn allerlei regels voor (zie hieronder de KNHB regels hierover).

Als een coach verwacht te weinig spelers te hebben kan hij bij andere coaches informeren of zij spelers hebben kunnen invallen. Het is NIET de bedoeling dat coaches zelf spelers van andere teams benaderen.

Wat zijn precies de KNHB regels voor het lenen van spelers uit een ander team?
ZHC vindt het erg belangrijk dat het lenen van spelers uit een ander team op een eerlijke en duidelijke manier verloopt. We verzoeken alle coaches zich te houden aan de onderstaande KNHB regels.

Spelers die qua leeftijd niet in je categorie horen laten invallen mag niet.

Veldspelers
Een team mag altijd invallers lenen uit een op een gelijk of lager niveau spelend team, ongeacht het aantal eigen spelers dat een team beschikbaar heeft. Onder een of gelijk niveau of lager spelend team wordt verstaan:
  • Een team dat binnen dezelfde leeftijdscategorie in dezelfde klasse of in een lagere klasse speelt. Voorbeeld: een speelster uit de MB3 (4e klasse) mag invallen bij MB2 (3e klasse) en bij de MB4 (4e klasse).
  • Een team dat in een lagere leeftijdscategorie maximaal één klasse hoger speelt. Voorbeeld: een speelster uit de MC1 (2e klasse) mag invallen bij de MB2 (3e klasse), maar niet bij de MB2 (4e klasse).
  • Spelers uit een team dat in een hogere leeftijdscategorie minimaal één klasse lager speelt dan het team waarin wordt ingevallen, mits ze de juiste leeftijd hebben, mogen invallen. Voorbeeld: een speelster uit MC2 (3e klasse), die nog de D leeftijd heeft, mag invallen bij alle D teams die 2e klasse of hoger spelen.
Invallers lenen uit een maximaal een klasse hoger spelend team mag alleen als aan alle volgende regels wordt voldaan:
  • Het team heeft aantoonbaar maximaal 11 spelers (veldhockey) of 6 spelers (zaalhockey) beschikbaar vanuit het eigen niveau of een lager spelend niveau.
  • Er zijn aantoonbaar geen invallers beschikbaar vanuit een gelijk of lager spelend niveau.
Er mogen maximaal 2 spelers invallen die maximaal één klasse hoger spelen. Voorbeeld: een speelster uit MC1 (2e klasse) mag invallen bij MC2 (3e klasse), maar niet bij MC4 (4e klasse).

Keepers
Voor doelverdedigers geldt dat er in principe ingeleend wordt vanuit een op gelijk of lager niveau spelend team. Lukt dit aantoonbaar niet, dan mag er geleend worden uit een hoger team (voor teams uitkomend in de 1e Klasse en hoger mag geleend worden uit een team dat maximaal één klasse hoger speelt.)

Ook voor doelverdedigers in deze categorie zijn leeftijdsgrenzen bepalend. Dus keepers die qua leeftijd niet in je categorie vallen mogen niet bij je spelen.

De consequenties die de KNHB oplegt bij het ‘lenen’ van spelers zonder dat dat is goedgekeurd kunnen fors zijn. Neem voor vragen contact op met het wedstrijdsecretariaat.
 
Ouders langs de kant bij wedstrijden? 

Dus ouders en andere bezoekers:
  • Coach niet. Dat doet de coach.
  • Geef positieve feedback / aanmoedigingen. Dat wordt gewaardeerd.
  • Geen commentaar op de scheidsrechters. Ook als er zaken 'niet gezien' worden of er ‘partijdig’ gefloten wordt. Accepteer en steun het team door goed gedrag te tonen in plaats van zelf een negatieve hoofdrol te spelen als coach of ouder (video).
  • Wil je iets bespreken met de coach of scheidsrechter? Dan kan dat meestal wel na de wedstrijd of op een later tijdstip.
 
Wanneer en hoe laat speel je wedstrijden? 
De jeugd speelt op zaterdag wedstrijden. Meestal geldt dat des te ouder je bent des te later je speelt. Senior teams spelen de wedstrijden op zondag.

Je speelt wedstrijden ‘thuis’ (bij ZHC) en ‘uit’ (bij andere clubs). In de ZHC / Lisa app zie je wanneer, hoe laat en waar je speelt. Speel je bij een andere club dan is het belangrijk dat alle spelers daarheen gebracht worden. Speel je thuis dan moet je zelf zorgen voor scheidsrechters (D teams en hoger) of spelbegeleiders (F en E teams). 

Speel je uit dan zorgt de tegenstander voor scheidsrechters of spelbegeleiders. 
Bij zaalhockey zorgt ieder team voor een eigen scheidsrechter en kan je op zaterdag of zondag spelen.